Wraz z przyjściem września 2015 roku wprowadzona została w życie Dyrektywa Unii Europejskiej ErP. Zakłada ona wytwarzanie urządzeń wpływających na zużycie energii w sposób przyjazny dla środowiska. Regulacje prawne objęły przede wszystkim specjalność ogrzewania. Urządzenia muszą spełniać specjalne warunki w zakresie efektywności energetycznej. W obecnym czasie produkowane i wprowadzane na rynek są głównie kotły z efektem kondensacji. Ideą ich funkcjonowania jest odzysk energii ze spalin. Instaluje się je do specjalnego podwójnego komina, w którym zachodzi proces kondensacji. Ciepło ze spalin wraca do systemu grzejnego dzięki czemu skuteczność takich kotłów oceniania jest na więcej niż 100%. Z obiegu wycofane zostały urządzenia z zamkniętą komorą spalania o dużo niższej efektywności. W dalszym ciągu na rynku dostępne są piece z otwartą komorą spalania, jednak sugerowane są one tylko do budynków z tradycyjnym systemem kominowym w którym nie istnieje możliwość modernizacji układu kominowego. Producent do każdego pieca jest zobowiązany załączyć etykietę energetyczną oraz kartę z opisem produktu. Ponosi również odpowiedzialność za rzetelność informacji na nich umieszczonych.
Piece gazowe – z jaką komorą wybrać?
Możliwość komentowania Piece gazowe – z jaką komorą wybrać? została wyłączona