Piece z funkcją kondensacji to najbardziej popularne urządzenia instalowane przez kupujących do grzania nowych domów. Jest to ekonomiczny i wydajny sposób na grzanie. Kondensacja w kotle to po prostu skroplenie pary wodnej zawartej w gazach spalinowych. Ze spalenia paliw wydobywczych, składających się głównie ze związków węgla i wodoru, otrzymuje się dwutlenek węgla i parę wodną. Woda jest też jednym ze składowych każdego paliwa oraz powietrza, jakie dociera do palnika kotła. W wyniku tego gazy spalinowe z pieców w dużej części złożone są z pary wodnej. Standardowe piece niekondensacyjne nie korzystają z całej energii zawartej w spalanym w nich paliwie. Cząstka, określana ?ciepło utajone?, uchodzi z parą wodną wraz ze spalinami. By do ogrzewania c.w.u w kotle było wykorzystane oraz ciepło utajone, para wodna zawarta w spalinach musi się skroplić, bo w takim procesie jest uwolniona energia cieplna. W okolicznościach, jakie występują w systemie spalinowym pieca kondensacyjnego (skład mieszaniny gazu, ciśnienie), łatwo podlega ona kondensacji, czyli przeobraża się ze stanu gazowego w ciekły. Wystarczające jest, by gazy spalinowe ochłodziły się w wymienniku ciepła pieca do temperatury punktu rosy, która dla gazu ziemnego spalanego w dobrze regulowanym palniku wynosi mniej więcej 57°C. Utworzony kondensat, czyli skondensowana para wodna, to odpad opisanego procesu. Jest odprowadzany przez odpływ kondensatu na zewnątrz kotła.
Kondensacja, czyli to co zachodzi pod obudową kotła
Możliwość komentowania Kondensacja, czyli to co zachodzi pod obudową kotła została wyłączona